2010. június 13.

Hőség ellen - Hópelyhek

Amit a hópelyhekről tudni kell.

 

 Biztosan gondolkodtunk már el azon, hogy vajon hogyan formálódik meg a hópehely és miért különböznek egymástól.

 

 A hópehely a vízjég egy különleges formája, ami a felhőkben alakul ki. Amikor a hőmérséklet 0° C fok alá esik, a víz halmazállapota megszilárdul és jéggé válik. Számos tényező befolyásolja a hópelyhek formáját és méretét, mint például a hőmérséklet, a légáramlat, a páratartalom és a légszennyezettség. A kosz és a por részecskék összekeveredhetnek a vízzel és ez kihatással van a hópehely súlyára és tartósságára. Ezek a részecskék ugyanis nehezebbé tehetik azt és töréseket okoznak a kristály formában, ami így könnyebben olvad. A hóképződés folyamata során a pehely számtalan környezeti feltétellel találkozik össze, hol megolvad, hol megnő, így a struktúrája mindig változik.

Melyek az általános hópehely formák?


 Általában a hatszögletű kristályok a magasabb felhőkben formálódnak, a tüskés vagy lapos hatoldalú kristályok a középmagas felhőkben és a különféle variációjú hatoldalú pelyhek pedig az alacsony felhőkben. A hidegebb hőmérséklet élesebb hegyet eredményez a pehely oldalain, illetve a csúcsok szerteágazhatnak, mint egy fa ágai. Melegebb kondíciók között viszont simább a forma és kevésbé komplikált.

* 0° C és -4 ° C között – Vékony hatszögletű lap alak
* -4° C és -6 ° C között – Hegyes forma
* -6° C és -10° C között – Üreges oszlopok
* -10° C és -12° C között – Kör alak (hatszögletű forma bemélyedésekkel)
* -12° C és -16° C között - Szerteágazó (csipkeszerű hatszögletű formák)

 

Miért szimmetrikusak a hópelyhek?


 Nem minden hópehely minden oldala egyforma, mivel egyenlőtlen hőmérsékletek, kosz jelenléte és más tényezők fodrossá tehetik az oldalát. Azonban többnyire igaz, hogy sok hószem szimmetrikus és komplikált. Ez annak tudható be, hogy a forma tükrözi a vízmolekulák belső elrendezését, amik szilárd állapotban gyenge kötelékeket alkotnak egymással. A kristályosodás közben a molekulák úgy rendezik magukat, hogy maximalizálják a kötődés erejét és a minimálisra csökkentsék a taszító erőket, ennek eredményeképp jön létre ez a szimmetrikus alak.


Igaz, hogy nincs két egyforma hópehely?


 Bár olyan nem létezik, hogy teljesen megegyezzen két hópehely, a hidrogén molekulák száma és más véletlenszerű tényezők miatt, az viszont lehetséges, hogy hasonlóan nézzen ki két hókristály. A környezeti behatások nagy száma miatt azonban nem valószínű, hogy bárki is látni fog két egyformát.


Miért fehér a hó?


 A hókristályon sok a fényvisszaverő felszín, ami a fényt minden színre szétbontja, de csak a fehér szín jut vissza, a többi színt elnyeli. Így a havat a szemünk fehérnek érzékeli. Némely esetben a fénytartományból a jég állapotától függően kékes szín is visszajuthat.

 

 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...