2010. június 8.

Utazás, ahogy 100 évvel ezelőtt gondolták

 Mostanában sokat írtam az utazásról ilyen, vagy olyan formában. Következzék most egy képes beszámoló arról, hogy eleink hogyan is képzelték a századforduló tájékán az életet a 2000-es év környékén.
 Itt látható egy saláta arról az oldalról, ahol külön erre specialiázálódva keresgél a blogíró a régmúlt újságjaiban. Zseniális válogatást találhatunk ezen az oldalon.

Először is beszélnünk kell arról, hogy milyen is lesz a "jövő" városa. Épp 100 éve, 1910-ben még így látták a 2010-es évet. Saját hőlégballonokkal repülünk, függővasúton utazhatunk és persze a léghajó is mindennapi látvány lesz az égen. Én speciel örülnék, ha ez a látvány fogadna, ha kinéznék az ablakon. :)

 

Szintén futurisztikus elképzelés jön a "jövő" városáról. Ez a képeslap 1900-ban készült és egy fedett várost ábrázol. Igazából, ha nem most lennének ezek az árvizes időszakok az országbanm akkor lehet, hogy fel sem figyeltem volna erre a képre. Lehet, hogy az alkotó is hasonlót élhetett át, ami sarkallta őt egy ilyen kép megrajzolására. Sokan örültek volna egy ilyen megoldásnak a településük felett.

És ugye milyen jó lenne, ha tényleg létezne egy időjárást stimuláló gép? Hát kéremszépen 100 éve még azt gondolták, hogy ez a mi időnben már nem csak egy fikció lesz. Ha jól emlékszem, akkor Tesla annak idején viszonylag sikeres kísérleteket tett ebben az irányban, aztán ahogy az illik ezek a tervek is egy X-aktás labirintusban landoltak valahol, de ez már egy másik történet.


 Szintén 1900-ból származik ez a kép. Itt egy háztömb költözését láthatjuk. Bár a helyváltoztatás eléggé behatárolt, mivel csak a vasút mentén vihető el a háztömb. Kissé bugyuta a kép. Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy hogyan oldják meg az új helyen a csatornázást? Hát az egyéb közműveket?

De azért kedves a kép.

Saját hőlégballont mindenkinek!  Én speciel vevő lennék egy bármilyen eszközre, amivel a vízen tudnék sétálni. És persze látom, hogy mivé válna a vizilabda is... :) Lehetne vizifoci bajnokságot is rendezni. Vicces volna ilyen felszereléssel.

 A legnagyobb jóság a háttérben van! A lovaskocsi és a vizen járó ló! Zseniális!

 Az emberek elkényelmesednek 2000-re. Mozgó járdák fogják majd szállítani az embereket. Remélem ez az idő sosem jön el. A rajzoló viszont rosszul látott valamit. Ha ennyire elkényelmesednénk, hogy még a lábunkat sem használnánk, akkor egy valag hájas embert kellett volna rajzolnia szerintem. Bár a sok hájas ember ma is megvan...

 A jövő autóit álmodták meg ebben a könyvben, ami 1966-ban jelent meg. Érdekessége, hogy a könyv címlapján látható autók mind három kerékkel készültek. Ha megnézed a feljebb linkkelt weboldalt, akkor észreveheted, hogy a háromkerekű autók igen nagy számban láthatók a "jövő" autóinak tervei között.

 Engem az érdekelne, hogy jól gondolom-e hogy az ilyen autók egyedülálló kerekeinek cseréje az egyik legnagyobb sz*pás az autók világában?

A turizmus megindul a víz alatt is, ahogy ezen az 1900-as képen látható. a kép alapján viszont titok, ogy hogyan jut a víz alá a szerkezet, hogy marad lenn és hogy mi is hajtja.

  A repülés mindig is az ember vágyálmai közé tartozott. Milyen jó lenne azt mondani a kedvesünknek, hogy "Repülök hozzád!", aztán tényleg felszállhatnánk egy kütyübe, ami felrepít és elrepít minket...

Talán majd a közeljövőben ez is megvalósul. Úgy 50 év múlva.

  A zsebrevágható autót ma már a gyerekek is butaságnak tartják, azidőtájt, pedig még egy újságban is megjelent! Az időpontja ennek 1939 volt. Hát fantázia az volt bőven, viszont a realitással még hadilábon álltak. :)

  Érdekességként tettem ide ezt a képet, amin egy rendőr készül épp lecsapni a betörőkre. A röntgen-gépen keresztül átlát a falon, ahol is két emberke próbál nem valami csendesen és hatékonyan bejutni a lakásba. A rajzoló feltételezem, nem gondolkodott el azon, hogy a betörők technikája is fejlődni fog. Például lesz náluk egy Police X-ray jelző berendezés :)

Végezetül jöjjön egy pink autócsoda, amit 1956-ban rajzoltak meg egy újság számára, ami az évezred végi autó tervekről írt jóslatot. Méreteit tekintve egy kisebb jachttal versenyezhetne. Valószínűleg pont egy jacht volt a múzsája a rajzolónak. De hogy pont egy pink, vagy urambocsá' egy magneta színű!!! Hát ez borzalmas :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...