2012. augusztus 4.

Gondolataim az olimpiáról

Ezeket a gondolatokat még csütörtök este vetettem papírra. Lefekvés előtt...

 Sajnos ritkán nézem az olimpiai közvetítéseket. Időm, energiám hiányában és más elfoglaltságaim miatt csak az összefoglalókat nézem, hallgatom meg. Épp most is szól a rádió a fülem mellett. Az interjúk és eredmények ismertetése közben bevillant valami.

 Miért vannak háttérben azok a sportolók, akik nem nyertek érmet az olimpián? Persze, fantasztikus, hogy vannak már arany érmeik az olimpikonjainknak, szerintem méltatlan az, hogy már most nagyon futottak még kategóriába vannak sorolva azok a sportolók, akik "csak" az  5., vagy 6. helyet érték el, ne adj isten "rosszabbul" végeztek! 

 Ezt én az ő nevükben is kikérem!


 Miért is kellene őket kisebb rendűként kezelnünk?! Miért is kellene máris elfelejteni ezeket a remek embereket? Pláne most, hogy ennyire nyomja minden média, hogy mennyire vacak az általános egészségügyi helyzet ebben az országban! Most ezek az emberek a világ legjobb sportolói! Ezek az emberek egyes esetekben a VILÁG ÖTÖDIK, HATODIK, HUSZADIK... LEGJOBB sportolói! Ez, akárhogy is nézzük fantasztikus! És, ha abba is belegondolunk, hogy ehhez hány versenyt kellett megnyernie és mennyi felkészülésen kellett túllenniük, hogy kvalifikálhassák magukat, akkor azt hiszem a megítélésük is jobb lenne a nem éremmel végzetteknek.

 Én már nem fogok változni, vidéki srác vagyok és maradok. Ezért is tartom érthetetlennek a nyomott agyammal, hogy 1, azaz EGY villamosmegállónyi távra, miért szállnak fel az emberek. Nyilván sokan vannak az időhöz kötve és van, aki az egészségi állapota miatt utazik ilyen rövid távot... De látásból már ismerve az utazóközönséget azt látom, hogy vannak sokan, akik csak kényelmességi okok miatt utaznak 1 megállónyit. Kb. 300 méternyit.

???

 Épp most mondta a Klub rádióban egy okos ember egy interjúban: "A magyar válogatott viszonylag jól szerepel az olimpián..." Komolyan mondom, hogy ilyen embert meg tudnám fejelni! Ez az ember ráadásul politikus. Egyébként ki a herét érdekel, hogy a sporthoz nem értő politikus véleménye? És még a sporthoz sincs a posztja alapján semmi köze a mókusnak... (A neve eddig nem derült ki, csak annyi, hogy valami kereskedelemmel kapcsolatos okos ember...)/????/
Jézus szíve!!!! Ezt komolyan lejegyeztem, hogy pontosan idézzek, amikor majd blogba vésem a szavakat (azaz most, szombat este)! Kapaszkodj amibe tudsz!!!
"És, ha itt jól szerepelnek Pekingben a sportolóink...." - mondta ezt egy fél perccel ezelőtt! A kérdező lefagyott! Basszus, mik vannak?! Komolyan mondom, hogy agyvérzést lehet kapni! El is kapcsolok erről az adóról!

 Összeszedem magam.

 Szóval eléggé furaságos, hogy a fotelben ülve az embereket csak a dobogó teteje érdekli a legjobban... 
Ott ülve egyik kezükben egy sörrel, a másikban egy rántott hússal én úgy gondolom nincs joguk a népeknek buhogni, hogy valaki csak a 2., vagy a 22. helyezést érte el! Azért sem, mert az utolsó, verseny közben lesérült sportoló is jobb, fényévekkel jobb nálunk.

Ezúton szeretném megkérni az olimpiát követőket, hogy becsüljék meg azokat a lelküket is kitevő sportolókat, akik nem hoznak haza szépen csillogó érmeket a nyakukban. Én legalábbis éremtől függetlenül megemelem a kalapom minden sportoló előtt, elismerve felkészültségüket, kitartásukat és küzdelmüket!

 Gyurta Danit eddig az elért eredményeiért is kedveltem. Testi adottságait, pedig ismerjük. :) Jóféle, nálam bejövős pasi volt eddig is, de amit ma láttam! Uramisten! Újságírók gyűrűjében faggatták őt az aranyéremről, a versenyről, a vetélytársakról és példaképéről. Nem sztárolta, nem dobálta magát. Teljesen emberi volt. Kedves, normális, őszinte és végtelenül szerény volt az interjú során. Ő ezzel az interjúval a szuperlatívuszkedvencliebling sportolómmá vált! És hangsúlyozom, nem az arany miatt, hanem azért, mert ilyen teljesítmény után is ember tudott maradni. Attól függetlenül, hogy milyen zenét hallgat a saját fülével a verseny előtt, alatt, után!
 Apropó! Gyurta Dani. Azt láttátok, amikor a Szántó Dávid otthonról, a kanapén ülve, a tv-t nézve, s önmagát kamerával felvéve közvetíti Dani úszását? Valami remekséges! Jól nézze meg, aki nem látta, vagy aki, de!


És felmerül a kérdés:
 Miért nem közvetít a Szántó, amikor mindenki tudja, hogy jó sportriporter, ráadásul korábban úszott, ezért szakmailag eleve fórral indult volna az úszások közvetítésénél? Biztosan tudnának valami okosat mondani erre a balta arcú fejesek az íróasztalok mögül, de érdemlegeset biztos nem. Csak hát számomra valószínűleg minden mondatuk a sci-fi kategóriába tartozna...

 Kedves olvasóim! Kérlek, becsüljétek meg azokat az embereket, akik ténylegesen letesznek valamit az asztalra! 
Most legfőképpen a sportolókra gondolok, de akár bárkire is vonatkozhatna ez a kérés.
És most jó magyar módjára két rántott hús közé berakok 2 sport szeletet és betúrom a fotelben ülve, míg ordítozok a Tv-nek a sportközvetítések alatt. :) Ha berekednék, majd a kiszáradt torkom hideg sörrel fogom gyógyítani. És majd jól megmondom a fotelben ülve, hogy ki a jó és a béna sportoló. Vagy én is csak annyit kérdezek, mint Apdét Norbi (az azóta már törölt hozzászólásában):
 „Szerintetek miért égünk ekkorát a Londoni Olimpián?"


1 megjegyzés:

  1. Nem rajongok a sportközvetítésekért, nem szoktam figyelemmel kísérni a közvetítéseket sem. (Szerintem a sportot művelni kell, nem nézni.) De Dávid közvetítése kifejezetten tetszett. Tehetséges a srác, bátran bízhatnának rá többet is a Kunigunda úti "fellegvárban".

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...